Translate

10 Şubat 2015 Salı

Lorsch

žLorsch’a hoş geldiniz! Bir zamanın en önemli manastırı yüzyıl boyunca orta Avrupa'nın en sabık ve en zengin manastırı ve böylece en kültürel ve en dindar yaşamın merkezlerinden birisiydi.
ž1991 yılından itibaren Manastır Lorsch UNESCO Dünya Miras Listesinde yazılı bulunur. Böyle bir taktir ile UNESCO bu zamana kadar tutulan tek yapı cevherini değil, ilk etapta bir erken ortaçağda yapılan bir manastırının Avrupalı uygarlıkta gelişen karakterlere büyük etkisi olmasına saygı gösteriyor.
žİlk bakışta Lorsch hayal kırıklığına uğratıyor. Almanya'da daha iyi korunmuş manastır yok mu? Neden Lorsch bir Dünya Mirasıdır?
žNe de olsa Lorsch bir erken ortaçağından kalan manastırda araştırabilecek şansımız olan ama Avrupa'da çok az bulunan bir alandır. Onun yerine yeni bir yapı kurulmamıştır. Arkeolojik araştırmalar sabık kilisenin beldesinde vuku bulmuştur, ama rahiplerin veya işçilerinin yaşayıp çalıştığı beldeler şimdiye kadar araştırılmamıştır. Bu Manastır ortaçağlarda kendine özel bir şehir gibi, ve böylece bu devirin toplumunda sanki bir küçük dünya veya o zamanlarda tarihin konsantre olduğu bir püf noktasıydı. Kont Cancor ve annesi Williswin’da kendi arazilerinde bir küçük manastır kurduklarında her şeyin nasıl basit başladığını hiç kimse daha önceden sezemedi. Kurdukları yıl, yani 764, bu manastırı zamanında çok ünlü olan akrabalarına, Alp dağlarından itibaren kuzeyin tek başpiskoposu olan ve böylece toplumda büyük nüfuzu görülen Chrodegang von Metz için hediye ettiler. Bu şahısın kaloring sarayın yanında Roma'daki Papa çok büyük bir etkinliği vardı. Biz onu zamanındaki dini ve manastırdaki hayata karşı büyük nüfuzu olan bir Reformcu olarak tanıyıp kendisinin bir kaloring hanedanın vaftiz babası ve bu zamanın ülkesi olarak bildiğimiz Fransa'da kalan çoğu Manastırların kurucusu olarak anılır.

ž

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder