Translate

10 Şubat 2015 Salı

Bahaus eski Binası

žModern sanat ve mimarlığın oluşum sürecinin önemli dönemeçlerinden biri olan Bauhaus'un temelleri, mimar Walter Gropius tarafından, Almanya'nın Weimar kentinde 1919 senesinde oluşturuldu. Bu akım, Kandinsky ve Klee gibi büyük sanatçılar önderliğinde yeni kuşaklar tarafından geliştirildi.
žWeimar Sanat Okulu, Uygulamalı Sanatlar Okulu ve Haus Horn dünya miras listesindedir. Sanat Okulları Belçikalı usta Henry van de Velde tarafından tasarlanmıştır.Haus am Horn ilk pratik açıklama idi: Böylece Bauhaus tek aile evleri, yerleşimi olarak planlandı. Ama siyasi baskı  nedeniyle Bauhaus 1925 yılında Weimar’ı  terketmek zorunda kaldı.
žDessau da belirlenen siteler Bauhaus yapı ve 7 evden olusan ilk yapılan yapıtlardı. Özellikle Beton, cam ve çelikten yapılmış Bauhaus binası  20. yüzyıl mimarisinde bir dönüm noktası oldu.
žİki dünya savaşı arasında Avrupa avangardının en önemli merkezlerinden olan Bauhaus okulu, Naziler tarafından kapatılıncaya kadar XX. yüzyılın öncü sanat merkezi olarak tüm kıtayı etkisi altına aldı.
žBauhaus, sanat, mimarlık ve endüstrinin arasında Rönesans'tan beri kopuk olan bağlantıyı yeniden kurmaya çalışarak, XX. yüzyıl çağdaş sanat anlayışını geliştiren bir miras bıraktı. Bu anlayışın mimarlıktan tekstil tasarımına, grafikten mobilyaya, seramikten heykele ve resimden fotoğrafa kadar uzanan geniş bir çerçeveye oturtulmasını sağladı.

žBauhaus mensupları, fotoğraf çalışmalarını sanatsal boyuttan çok belgesel bir perspektif içinde yürüttüler. Geleneksel olmayan yaklaşımları ve kompozisyonları ile yeni ve nesnel bir bakış açısı yaratmaya çalıştılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder